20 % på Tapetbeställning över 5000 kr

Fri Frakt Från 700 kr – Snabb Leverans – KLARNA

Tapetsera – Hur man tapetserar själv – steg för steg

Tapetsering behöver inte vara svårt. Här i våra instruktioner får du lära dig hur du tapetserar själv. Med vår hjälp blir ditt tapet-projekt roligt, enkelt och smidigt. Tänk vad nöjd och stolt du kommer vara när du är klar.

Behöver du bara veta det nödvändigaste? Klicka då på KORTA INSTRUKTIONER.
Vill du veta allt – steg för steg. Klicka då på LÅNGA INSTRUKTIONER.

Vad är en Non-woven (Easy-Up) tapet?

Non-woven tapeter är gjorda av pappersmassa med textilfibrer, vilket gör den till en slitstark och formstabil tapet som inte sväller eller krymper.

HUR TAPETSERAR MAN non-wowen (Easy-Up) tapet?

Du slipper krånglet med att limma på tapetens baksida. För uppsättning av non-woven tapet limmar du direkt på väggen. Eftersom non-woven tapet är formstabil och inte sväller eller krymper så monteras den kant i kant. Snyggt och enkelt. Inga överlappande skarvar.

TAPETKALKYLATOR

När du köper tapeter från oss behövs det ingen tapetkalkylator. Våra tapeter beställs måttanpassade och tillverkas efter dina behov. Du mäter den totala längden och bredden och skriver in dina mått i vår shop innan du lägger din order i varukorgen. Detta resulterar i sparade kostnader för dig och minimalt med svinn, till skillnad från om du köper tapetrullar i färdiga längder oavsett mönsterpassning eller ej. Billigare för dig och bra för miljön! 

TÄNK PÅ att ytan som du ska tapetsera kanske inte är helt rak. Lägg därför till ca 5-10 cm på höjden och på bredden när du beställer din tapet.

Alla NORDRÅ Swedens tapeter tillverkas i Sverige och är 100 % giftfria och miljövänliga.
Klicka här för att se alla våra tapeter

KORTA INSTRUKTIONER:

  • Det första du ska göra är att undersöka din vägg / underlaget som du vill tapetsera. Finns det skador och ojämnheter, eller vill du kanske tapetsera över en gammal tapet? Då behöver du förbereda din vägg för att få det där fantastiska resultatet som du drömmer om. Vi tipsar också om en genväg för dig som vill slippa spackla. Läs mer i stycket FÖRARBETE INNAN TAPETSERING
  • VIKTIGT! Stäng ALLTID av strömmen i rummet innan du påbörjar ditt förarbete och tapetsering.
  • Det är inget måste men för att underlätta en snygg tapetsering tar du bort kåpor från strömbrytare och vägguttag. Det är en smaksak om du vill tapetsera över lister eller inte. Du kan ta bort socklar och lister och numrera dem på baksidan för att enkelt sätta tillbaka dem på rätt plats efteråt. Avlägsna även krokar, gardinstänger etc. för ett snyggt slutresultat.
  • Skiljer sig underlaget och den tilltänkta tapeten väldigt mycket åt i färg bör du måla underlaget i liknande färg som tapeten innan du tapetserar. Detta för att få fina skarvar och att gamla tapeter eller färg inte ska synas igenom.
  • Underlaget måste vara slätt, rent och torrt. Fritt från fett och smuts innan du applicerar limmet. Vi rekommenderar målartvätt, grundmålning eller förlimning av underlaget, beroende på dina förutsättningar.
  • Använd ett lim speciellt avsett för non-woven tapeter och limma direkt på väggen. Våra tapeter ska alltid monteras från vänster till höger. Läs mer i stycket TAPETSERING
Kvinna håller i korg med tapetrullar från NORDRÅ Sweden
Alla verktyg man behöver för att tapetsera själv utlagda på ett stengolv. din tapetseringsguide

Det Här Behöver Du för att tapetsera:

– Speciellt Lim för non-woven tapeter

– Roller med tråg

– Pensel

– Tapetkniv + extra knivblad

– Tapetverktyg eller tapetborste

– Mätverktyg

– Golvpapp eller liknande

– Vattenpass eller Lod (snöre med tyngd)

– Hink med vatten

– Tapetsvamp eller mjuk trasa

– Penna

– Sax

LÅNGA INSTRUKTIONER:

  • FÖRARBETE INNAN TAPETSERING

    De flesta tycker att det är trist med förarbete och vill helst hoppa över det för att få upp sin tapet så fort som möjligt. Vi förstår dig om du vill börja direkt med det roliga men vi rekommenderar starkt att du inte slarvar eller stressar. Planera! Ha inte bråttom! Gör förarbetet! Då kommer du inte ångra dig!

  • VILL DU TA EN GENVÄG?

    Vill du slippa allt som heter spackla, slipa, putsa och hyvla? Då rekommenderar vi att du sätter upp en så kallad renoveringstapet på ditt underlag.

  • VIKTIGT! Innan du börjar:
    Stäng ALLTID av strömmen i rummet innan du påbörjar ditt förarbete och tapetsering.
  • GÅR DET ATT TAPETSERA ÖVER EN GAMMAL TAPET?

    Absolut! Om tapeten sitter bra så kan du låta den sitta kvar men undersök noga så den inte har släppt någonstans. Har den släppt så ska du ta ner den. Det gör du enklast med en ångmaskin men det går även att väta tapeten med en trasa och sedan riva ner tapeten med en spackelspade.

    Undantag! Är det en vinyltapet på underlaget bör den tas ner oavsett.
  • FÖR ATT FÅ ETT UTMÄRKT RESULTAT


    För att få ett bra slutresultat på din tapetsering behöver du se över dina väggar som ska tapetseras. Ytan som du ska tapetsera måste vara slät, ren, torr och fri från fett. Flagnande färg eller gamla lösa tapetrester måste tas bort innan du börjar. Alla ojämnheter måste fyllas med spackel och slipas till en slät yta.

  • SKA DU BREDSPACKLA UNDERLAGET?

    rekommenderar vi att du även målar underlaget i en kulör som liknar bottenfärgen på tapeten då spackel är sugande och det kan vara lite svårare att få tapeten att fästa direkt på bredspacklat underlag. Du kan även förlimma underlaget vilket innebär att du använder tapetlim på väggen som du sedan låter torka innan du tapetserar.
  • HAR DU ETT MÅLAT UNDERLAG?

     kan du använda målartvätt för att få bort smuts och fett innan du skrapar och spacklar.
  • Se till att hyvla eller slipa bort eventuella färg-flagor om underlaget är målat och detsamma gäller eventuella skarvar om det sitter en gammal tapet. Vissa väljer att spackla över gamla tapetskarvar men det kan då vara svårare att få en helt jämn yta och det kräver mer spackel.
  • SPACKLING

    Spackla alla skador, skarvar och ojämnheter. Slipa och putsa sedan ytan så att den blir helt slät. Dra handen över underlaget för att känna så det inte är några kvarvarande hack eller höjdskillnader. Försök även titta från olika vinklar och skiftande belysning för att vara säker på att du gjort ett så bra grundarbete som möjligt.
    Kom ihåg att beräkna tiden det tar för spacklet att torka när du planerar din tapetsering!

Kvinna visar hur man gör förarbete inför med strömbrytare och spackling.
Kvinna håller upp ett lod och en tapet från NORDRÅ Sweden

TAPETSERING – ÄNTLIGEN TILL DET ROLIGA!

  • UNDVIK TRÅKIGA MISSTAG

    Öppna och inspektera din tapet så du vet att du fått rätt tapet och att den inte har några skador. Kontrollera att du fått rätt antal våder och att måtten stämmer överens med din kalkyl. Du vill inte hamna i ett läge där du redan börjat tapetsera och märker att något inte stämmer.

  • BÖRJA ALLTID FRÅN VÄNSTER

    Alla våra tapeter monteras från vänster till höger. Våderna är numrerade så våd nummer 1 sätts upp längst till vänster och sedan monterar du våd nummer 2 till höger om våd nummer 1 och sedan jobbar du dig successivt åt höger. De numrerade våderna har även tydliga instruktioner för beskärning.

  • TAPETEN MÅSTE BLI RAK

    Det är väldigt viktigt att den första våden blir rak vertikalt. Mät bredden på tapetens våd för att sedan mäta upp samma bredd på underlagets vänstra kant. Mät från underlagets vänstra nederkant och rita en markering på underlaget för vådens bredd. 

    Nu ska du rita en vertikal riktlinje på underlaget. Du kan använda ett vattenpass eller ett tapetlod. Du kan göra ett eget lod av ett snöre med en tyngd i nedre änden. Håll lodet vertikalt från underlagets översta kant så det hänger fritt. Flytta snöret längst med överkanten så att det hänger precis vid din vådbredds-markering du ritat i nederkanten på underlaget. Fäst lodet i överkant och se till att det fortfarande hänger vid din markering. Rita ett vertikalt streck längs med lodsnöret. Perfekt! Nu har du en helt rak riktlinje för din första våd. Du behöver inte upprepa detta för de andra våderna eftersom de monteras kant i kant.

  • TAPETSERA RUNT VÄGGUTTAG & STRÖMBRYTARE

    Det är lättare att tapetsera runt vägguttag och strömbrytare om du tar bort kåporna. Det går bra att låta kåporna sitta kvar men det är svårare att få ett snyggt resultat. Men kom ihåg att alltid bryta strömmen i rummet oavsett eftersom du limmar på underlaget och eventuellt tvättar bort limrester med blöt svamp eller trasa.
    Hur gör man då? Låt tapeten gå rakt över kontaktdonet eller kåpan och skär försiktigt bort tapeten som täcker kontaktdonet eller kåpan. Om du valt att ta bort kåpan så låter du hålet du skär ut vara lite mindre än kåpan för att få en snygg kant när du sedan sätter tillbaka kåpan.

  • TAPETSERA ÖVER HÖRN

    Om du vill tapetsera över ett innerhörn eller ett ytterhörn är det viktigt att skarven inte hamnar direkt i eller på hörnet. Då finns risk att tapeten fläks upp i skarvarna. Vid tapetsering av hörn rekommenderar vi att du lägger till 3-5 cm per hörn. Detta för att man för bästa resultat ska göra en liten överlappning av tapeten i hörnet. 

  • TAPETSERA RUNT FÖNSTER & DÖRRAR

    Låt tapeten löpa över fönstret eller dörren. Klipp ett diagonalt snitt i tapeten och vik sedan in kanterna. Skär av tapeten med en vass tapetkniv. Du väljer själv om du vill avlägsna fönster- och dörrfoder innan. Då beskär du tapeten innanför din foderkant så får du ett snyggt resultat när du sätter tillbaka dina foder.

Kvinna visar hur man tapetserar med NORDRÅ Sweden-tapeter runt strömbrytare och över dörrkarmar.
Kvinna visar hur man klipper tapet, rollar tapetlim, torkar av tapet och skär tapet från NORDRÅ Sweden
  • DAGS ATT SÄTTA UPP TAPETEN

    Använd saxen för att klippa isär våderna där klipp-symbolen i det vita fältet är. Lägg våderna med symbolen uppåt i nummerordning, nummer 1 först och i stigande ordning. Det är viktigt att du monterar våderna i rätt nummerordning för att mönsterpassningen ska bli korrekt.


    Häll upp non-woven-limmet i tråget och rolla rikligt med lim direkt på underlaget och över ytan av 1,5 vådbredd. Då är du säker på att även kanterna får tillräckligt med lim. Använd en pensel vid lister och kanter. Snåla inte med limmet! Om du missar en fläck som blir utan lim så kommer det bildas bubblor där. 

    Rulla ihop våd nummer 1 och börja med den i det övre vänstra hörnet. Sätt våden direkt på underlaget med någon centimeters överlapp ovanför överkanten. Kontrollera att våden följer din ritade markering och ”rulla” sedan ner våden och passa den mot din markering med händerna. Du kan även dubbelkolla med ditt lod att våden sitter rakt innan du fortsätter. Om den inte sitter helt rakt kan du försiktigt skjuta våden med dina händer med ett lätt och jämnt tryck.

    Eftersläta våden med ett rent tapetverktyg eller tapetborste. Arbeta uppifrån och ner. Sedan från mitten ut mot kanterna.

  • VÅD NUMMER 2, 3, 4 …

    När våd 1 sitter på plats så tar du rollern och limmar återigen 1,5 vådbredd med lim på underlaget. Sätt upp våd nummer 2 likadant som du gjorde med våd nummer 1. Pressa försiktigt och jämnt ihop våderna för att få en fin och osynlig skarv. Var noga med att du har lim under våderna där skarvarna möts så du får en osynlig skarv.
    VIKTIGT! Var noga med att inte få lim på framsidan av tapeten. Kommer det lim på framsidan av tapeten tar du genast en rikligt blöt tapetsvamp eller mjuk trasa och gör ren tapeten. Gnugga inte, då riskerar du att skada tapeten. Se till att alla limrester avlägsnas från framsidan.
    Upprepa samma procedur för alla våder.

  • SKÄR AV VÅDERNA

    Använd en skarp tapetkniv när du skär av tapeten upptill och nertill. Byt knivblad ofta för att få raka, snygga skär. Du kan även använda en tapetlinjal eller liknande för att hålla mot kanten när du skär av dina våder. Antingen skär du våd för våd som du sätter upp eller så skär du alla våder samtidigt när de sitter uppe.

    Se till att rummet har normal inomhustemperatur och är ventilerat under 24 timmar så limmet kan torka.

    Sätt sedan tillbaka dina socklar, lister, kåpor etc. om du valt att avlägsna dem.

SIST MEN INTE MINST

NJUT av ditt resultat! Ge dig själv en klapp på axeln och se till att skryta lite om din fantastiska insats.
Vill du synas med NORDRÅ Swedens produkter i våra sociala medier eller kanaler får du gärna tagga eller omnämna oss med @nordrasweden eller använda hashtagen #NORDRAsweden

NORDRÅ Swedens tapeter tillverkas i Sverige och trycks med miljövänligt bläck på non-woven, FSC-märkt papper. Våra tapeter är helt fria från skadliga VOC – ämnen och tillverkas i en 100 % giftfri produktionskedja.

Fri frakt gäller på alla våra tapeter!


Har du frågor kring dina tapeter från NORDRÅ Sweden är du alltid välkommen att kontakta oss på info@nordrasweden.com

Anmäl dig till väntelistan Du kommer att meddelas när produkten finns åter i lager. Ange din e-mailadress nedan.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Exklusiva erbjudanden, produktnyheter, värdefulla tips och inspiration.

OBS! Det är vanligt att nyhetsbrev inte hamnar i din inkorg. Visa “All e-post”
i din e-postklient. Har du Gmail kolla i “Kampanjer”. GÖR vår avsändare nyhetsbrev@nordrasweden.com till en kontakt så är du säker på att få alla våra utskick.